Komentari

opcije.blog.hr

Dodaj komentar (2)

Marketing


  • Vedran

    O/M:

    Poslusao sam intervju sa Cramerom. Jako je zanimljivo cuti kakvim sve trikovima hedge fund manageri pribjegavaju u manipuliranju marketom. Ono sto meni nije jasno je slijedece: Cramer je dok je imao svoj fond znao manipulirati futuresima koristeci sumu od $5M, a sada, kad je market veci, on pretpostavlja da bi za to trebalo do $15-20 M. Pretpostavljam da je on trgovao futuresima u pre-marketu tako da stvori "sentiment" prije nego sto se trgovanje otvori ujutro?
    Pitanje: kako je moguce da jedan covjek (hedge fund) moze tako manipulirati trzistem, u ovom slucaju RIMM-a, sa tako malenom lovom? On prica o sumi 15-20M dolara za manipulacije, a dnevno se RIMM-om u prosjeku protrguje vrijednosti vise od $1B (cijena je oko $130, a prosjecni volulmen oko 8.7M dionica po danu). Ja razumijem da ako su futuresi niski da ce market otvoriti nisko, a time vjerojatno i RIMM koji je jedna od perjanica ovog marketa. Onda samo trebas unovciti svoje puteve i zavrsio si posao. Ali Krejmer prica o manipulaciji kojoj je cilj da RIMM-u ne da ici gore nekoliko dana (sve dok trenutni quarter ne istekne). Zar je moguce sa tako malo love tako opaku igru voditi?

    Sto se tice APPL-a o cijem je manipuliranju i Cramer pricao, stvari postaju vrlo interesantne. Dolazi Mac Expo u januaru sa mogucim predstavljanjem iPhone-a i mogucih drugih noviteta. S druge strane, "options backdating" tj. krivotvorenje dokumenta s ciljem da vodeci ljudi kompanije (ukljucujuci i Steve Jobsa) sto vise profitiraju na opcijama za kupnju dionica, poprima ozbiljniji oblik. Federalne vlasti nastavljaju sa kopanjem po dokumentima, Steve Jobs je unajmio privatne advokate da zastupaju samo njega, a ne i APPL-e, i cini se, barem po interepretacijama koje sam vidio na biznis stranicama, da je ovaj problem puno vise od "slucajne greske" kako se na pocetku pricalo. Inace, analiticari prognoziraju da ako Steve Jobs ode iz APPL-a, onda bi dionice pale do 20%.

    Pozdrav!

    avatar

    28.12.2006. (12:39)    -   -   -   -  

  • Optionmaster

    Ne bih ti znao puno vise reci jer i ja tek doznajem o njihovim manipulacijama ovim i ovakvim putem iako mi se cini da je Krejmer opisao nekoliko vrsta manipulacija u ovom primjeru i da je $5M samo jedan primjer uticanja na FUTURESe (mozda u doba dok je Krejmer bio manager i to na dane "tankog trejdanja" prije otvaranja) dok je drugi primjer sasvim drugacije manipulacije. Morati cu preslusati jos nekoliko puta da "pohvatam" sta to sve on opisuje pa cu onda mozda imati malo jasniju sliku. Sto se APPLa tice sve ovisi o tome sta ce ustanoviti SEC i US Attorney General ako odluce istrazivati dalje stvari u APple-u! APPLe sada pada pod uticajem ove vijesti ali jos uvijek Market ne uracunava najgoru mogucu kombinaciju! .. Ako komisija utvrdi ilegalnosti i Jobs bude prisiljen na ostavku APPL bi mogao zbiljam JAKO korigirati (kako pises) . AKo medjutim budu kaznjeni samo sa "slap on the wrist" onda slijedi nagli oporavak. Trebalo bi se pozicionirati prije objave rezultata ali kojih i kada?! Tu treba zasukati rukave i kopati po podatcima na Internetu (research) iako ni to nekad nije dovoljno! Pozdrav...

    avatar

    30.12.2006. (00:08)    -   -   -   -  

  •  
učitavam...